Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha Dunavarsány akkor Vércsapa Verseny

2008.04.15
Beszámoló a Nehezített Vércsapa Versenyről, A vadászkutya, 2 évfolyam 2. szám
 
A MEOE Erdélyi Kopó Klub a 2008-as programját március 22-én a dunavarsányi Nehezített Vércsapa Versennyel kezdte, amelyre a szabályzat szerint minden FCI származási lappal rendelkező vadászkutya fajta jelentkezhet, tehát az V, VI, VII, VIII fajtacsoport fajtái. A versenyen 800-1000 méter hosszú legalább 20 órás mesterséges vércsapát dolgoznak ki a versenyzők, amelyet az éjszaka folyamán a természetes vadmozgás keresztez, megnehezítve ezzel a kutyák dolgát. A csapán csak a vezetékmunkát kell elbírálni a viselkedést a vadnál nem.
 
Jobbról: Vezetőbíró, klubelnök és a bírói gárda A verseny iránt az érdeklődés folyamatosan növekszik. Mutatja ezt az egyre emelkedő nevezési létszám, valamint a nagy számú érdeklődő, aki megtiszteli jelenlétével a rendezvényt. 2006-ban kilenc, 2007-ben tizenegy, idén pedig már tizenöt kutya mérte össze tudását. Az évek során erdélyi kopók mellet magyar és német vizslák, alpesi tacskókopók, ír szetterek, szálkás és rövid szőrű tacskók indultak a versenyen, valamint az idei évben az egyik erdélyi kopó vezető benevezte fiatal hannoveri vérebét is.
A Petőfi Klub most is kiváló helyszíne volt a megnyitónak és az eredményhirdetésnek, és a verseny után a kitűnő babgulyás elfogyasztásának. A Dunavarsány meletti kavicsbánya körüli erdők pedig tökéletes terepként szolgáltak a vércsapák lefektetéséhez.
 
Reggel fél nyolckor kezdtek gyülekezni a versenyzők, a zuhogó esőre való tekintettel fedett helyen, a Petőfi Klub termében. A kutyák azonosítása után a megnyitó majd a sorrend kisorsolása következett. Húsvét közeledtével az indulók a startszám mellé egy-egy piros tojást is kaptak. A 15 kutyát Herger László vezetőbíró irányításával három bírói kör bírálta, körönként 5-5 versenyzővel.
A protokolláris események lezajlottával az előző nap lefektetett csapákhoz indultunk. A csapadék formája immáron havas eső volt, de változatlanul zuhogott. A személygépkocsik küzdöttek az elemekkel, a legtávolabb eső csapákhoz tartók közül többen el is akadtak. Őket terepjárókkal kellett a sár fogságából kiszabadítani, de végül mindenki eljutott a lefektetett csapákhoz.
A cudar időjárás főként a kutyavezetők és a bírók munkáját nehezítette, a rossz idő ellenére a területen szaladgáló őzek és nyulak pedig a kutyák koncentrálását igyekeztek megzavarni. Végül a 15 versenyzőből 13 teljesítette a feladatot, közülük négyen első díjban, ketten második díjban, hárman harmadik díjban végeztek.
Az elégedett nyertes! A munkák befejeztével örömmel ültünk autóba, hogy visszmenjünk a jó meleg és száraz klubhelyiségbe, ahol az eredmények összesítése után megszületett a végeredmény: Maximális pontszámmal, kiemelkedően jó vezetékmunkával a csapa mellől felugró vadtól sem zavartatva CACT címet nyert Onofer Attila másfél éves hannoveri véreb szukája. Reserve CACT címet Kasznár Petra 7 éves ír szettere szerezte meg, az összeszokott páros szépen teljesítette a nehéz feladatot. 10 hónapos kora ellenére első díjas munkát mutatott be Németh Attila szálkás szőrű tacskó szukája, megszerezve ezzel a harmadik helyet, azonos pontszámmal a hölgyet előre engedve negyedik lett Sáfár Anita tizenöt hónapos erdélyi kopó kanja.
Az eredményhirdetésre a nap is kisütött így a szabad ég alatt zajlott a díjátadás. Igazi díjeső volt mivel a verseny díjazása mellett különdíjakat is ajánlott a MEOE Erdélyi Kopó Klub az erdélyi kopóknak, valamint Hermánné Bedics Rita és a Sárvári Szervezet a tacskóknak.
Köszönjük a bíró uraknak a korrekt bírálatokat, a dunavarsányi csapatnak a helyszín biztosítását és a segítséget a lebonyolításban. Bízva a jobb időben egy év múlva újra számítunk rájuk a 2009-es dunavarsányi Nehezített Vércsapa Verseny megrendezésekor. 

 

 Eredmények:

Hely  Kutya neve  Fajtája  Vezető neve  Eredmény
 1 Legelőerdei Dina  hannoveri véreb  Onofer Attila  CACT, I/a díj, 64 p
 2 Stonemine-Hunter Andrew  ír szetter  Kasznár Petra  R.CACT, I/b díj, 60 p
 3 Galaxia von Klettenberg  szálkás tacskó  Németh Attila  I/c díj, 57 p
 4 Sári-Sori Macskavadász
Eiffel Báró
 erdélyi kopó  Sáfár Anita  I/d díj, 57 p
 5 Helvéciai-Vulpes Dina  szálkás tacskó  Szigeti János  II/a díj, 47 p
 6 Oslo von Fladder  szálkás tacskó  Németh Attila  II/b díj, 42 p
 7 Sári-Sori Macskavadász Cifra  erdélyi kopó  Onofer Attila  III/a díj, 36 p
 8 Dantes of Lady Erica  rsz. tacskó  Hermánné Bedics Rita  III/b díj, 34 p
 9 Chocco vom Wilstedter Moor  szálkás tacskó  Németh Attila  III/c díj, 34 p
 10 Kutasföldi-Szilaj Cinkos  erdélyi kopó  Szigeti Adrienn  24 p
 11 Bükkaljai Vadűző Cifra  erdélyi kopó  Mándoky Eszter  20 p
 12 Sugár Szalma  rsz. magyar vizsla  Noveczki Katalin  19 p
 13 Bükkaljai Vadűző Csoma  erdélyi kopó Kelemen Judit  19 p
 14 Benehegyi Atos Vértes  erdélyi kopó  Dr. Gacsályi Anna  Visszalépett
 15 Fenyvesi Vadűző Cinka  erdélyi kopó  Sáfár Anita  Kizárva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eredményhirdetés

A képekért köszönet Dr. Kerekes Gábornak