Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nógrád Kupa

2008.06.12

Nógrád Kupa – Vaddisznós VAV
Nógrád, 2008. április 12-13.

A beszámoló megjelent a Vadászkutya magazin II. évfolyam 3. számában

Nyeremények A nógrádi Vadasparkban április 12-13 két napos rendezvényt szervetett az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád megyei Kynológiai Bizottsága. A már harmadjára megszervezett Nógrád Kupa mellett idén először Vaddisznós Vadász Alkalmassági Vizsgát is tehettek az indulók. A versenyen és a vizsgán mindenféle disznós kutya indulhat, tacskók, terrierek, kopók, valamint ezek keverékei. 
Szlovák kopó a vaddisznó nyomában A Nógrád Kupán a kutyák vaddisznóskerti munkáját értékelik és rangsorolják. A kutyának öt perc áll rendelkezésre a disznó megtalálására, majd 10 percig kell a disznót ugatva állítania, hajtania. Maximális pontszám esetén a keresési idő dönti el a kutyák rangsorát. 

Kép Az abszolut győztes díjazása melett idén külön díjat kapott a legjobb munkát bemutató kopó, tacskó és terrier is. 

A disznó a hajszák között a dagonyában hűti magát A VAV disznóskerti munkából, a kutya lövésre adott reakciójának vizsgálatából és a kutya vad melletti viselkedésének vizsgálatából áll, megfelelt és nem megfelet minősítést ad. 
Kép A Nógrád Kupára 27 kutya nevezett, amelyből 20 kutya a VAV minősítésért is indult. Tacskók, sima és szálkás szőrűek, fox terrierek, jagd terrierek, szlovák kopók és erdélyi kopók alkották a mezőnyt. 
Bírói megbeszélés A munka bírói gárda a Nógrád megyei Kynológia Bizottság bíráiból és a velük jó kapcsolatot ápoló Szlovák Vadászszövetség, illetve Szlovák Kopó Klubtól meghívott bírókból állt.
Az eredményekből is kitűnik, hogy többnyire jó képességű, gyakorlott kutyák munkáját csodálhattuk, a helyezett kutyák mind maximális pontszámmal teljesítették a feladatot. A sorrendet eldöntő keresési időre pedig a rutinon kívül a szerencse is befolyással lehetett...

Eredmények

Nógrád Kupa:                                    (Pont – Keresési idő)
I. Bubiak Radovan (SK) szálkás szőrű tacskó 140p – 20mp
II. Gáncs Viktor, szálkás szőrű tacskó 140p – 30mp
III. Fux Tibor, jagdterrier 140p – 54mp
IV. Oláh Tibor, szlovák kopó 140p – 121mp

Vaddisznós VAV: Megfelelt – 16 kutya, Nem felelt meg – 4 kutya.

Az OMVK Nógrád Megyei Bizottságának 2008-as programjai még:

2008. szeptember 6. Salgótarján – Nagyvad Vércsapa VAV
2008. október 4. Nógrád Vadaspark – Apróvad VAV

Érdeklődni, jelentkezni Villányi Péternél lehet. Tel.: 30/445 6414