Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vadászkutyás évadnyitás

Már évek óta a dunavarsányi nehezített vércsapa verseny nyitja a tavaszi munkaversenyek sorát, és egyre több vadászkutyás érdeklődését kelti fel. Lebonyolításában az Erdélyi Kopó Klubtól újra a Vadászkutya Teljesítménybírói Tanács (VTBT) vette át a stafétát. A versenyen 20 kutya indult, 8 fajta képviseltette magát. A magyarországi versenyzők mellett, lengyelországból is érkezett négy nevezés.
A korábbi évek zimankóitól eltérően, idén ragyogó időjárás fogadott minket, ami mindenkinek nagyon jól esett, a hosszúra nyúlt tél után.

Kép

Füzesi Tamás a verseny vezetőbírója, a VTBT elnöke a következőkkel nyitotta meg rendezvényt:
„A nehezített vércsapa verseny különös érdekességét és szépségét az adja, hogy ez az egyetlen vadászkutya versenyünk, ahol szinte minden vadászkutya típus - vizslák, kopók, vérebek, kajtató és hajtó ebek - egyedei részt vehetnek. Az idei évben különösen gazdag a jelen lévő fajtaválaszték.
Az apróvad vadászatra szakosodott vizslafélék képviselői egy – reméljük – eredményes vadászszezon után, itt a fegyelemről, a vezetővel való együttműködésről; a mezei munka lendülete, gyorsasága után, higgadt, aprólékos türelmükről tanúskodnak. Ugyanez a feladat, a szenvedélyes hajtásokon résztvevő kopóféléknek is, ahol ők többedmagukkal dolgoznak, itt pedig egyetlen társuk a vezetőjük. Izgalmas váltás részükre az embertől nagyban független, önálló hajtás után, a csapa kidolgozás szoros együttműködése. „
Érdekes újdonság volt, a lajkák szereplése a versenyen és üdítő színfolt volt Csoki a cocker spániel a versenyzők között.
A felvezetett fajták a következők voltak: 

 nyugat-szibériai lajka  2
 bajor véreb  1
 erdélyi kopó  7
 gonczy polski  4
 cocker spániel  1
 rövid szőrű magyar vizsla  2
 drótszőrű magyar vizsla  1
 weimari vizsla  2


A versenyen mesterséges vércsapán dolgoznak a kutyák. A csapa hossza a területtől függően 800-1000 méter. Alakja nincs meghatározva, a vezetőbíró dönti el a helyszínen, a terepadottságok függvényében, de ügyelni kell arra, hogy minden kutyának azonos formájú legyen. Valamennyi csapát a vizsgát megelőző nap kell fektetni, hogy az éjszaka folyamán a természetes vadmozgás azt keresztezhesse, nehezíthesse. (Ezeket a kutya jelezheti, de nem zavarhatják meg munkájában.) A csapa kidolgozását 20 órával a fektetés után lehet megkezdeni. Egy ilyen feladat megoldásához, a kutya örklötten jó képességei mellett elengedhetetlen szükség van vezetői tapasztalatra és a páros összhangjára. Gyakorlás nélkül kevés az esély a sikerre.
A kutyákat három bírói kör bírálta, hagyományos, pálinkás sorsolás útján dőlt el ki melyik körben, hányadik csapát dolgozhatja ki.
A versenyzők és kutyáik felkészülten érkeztek a versenyre. A bírált 20 munkából 17 volt sikeres, és 15 díjban végzett. A CACT címet egy maximum pontszámos csapázás kapta, és ezen kívül további hét kutya teljesítménye érdemelt első díjat.
Kiemelkedő volt az erdélyi kopók szereplése, teljesen uralták az élmezőnyt. Erdélyi kopó nyerte a CACT és a Res. CACT címet, és a negyedik helyen is erdélyi kopó végzett. A vezetett 7 erdélyi kopó mind teljesítette a csapamunkát, és hárman I. díjban, ketten pedig II. díjban végeztek.
Tatai Sándor munkabíróként vett részt a rendezvényen, őt kérdeztem az általa bírált munkákról.
- Milyen fajtákat bíráltál?
- Két lengyel kopó, két erdélyi kopó, egy cocker spániel és egy bajor hegyi véreb munkáját bíráltuk.
- Mennyire volt szembetűnő a különböző fajtájú kutyák eltérő munkastílusa?
- A két erdélyi kopó és a két lengyel kopó abszolút nem tagadta meg, hogy egy tőről származnak. Mindnyájukban megvolt a kellő mértékű érdeklődés a csapa iránt, de vérmérsékletüknek megfelelően minden egyéb is „izgatta” őket, ami mozgott az erdőben.  A vezetőknek azonban nagyon jól sikerült a kopók érdeklődését a megfelelő mederbe terelni, olyannyira, hogy három I. díjas és egy II. díjas munkával „hozták terítékre a vadat”.
A spániel fajtának kicsit idegen terep az ilyen öreg csapák kidolgozása, ezért a felvezetett kutyától is sokkal nagyobb koncentrálást igényelt az apró szagnyomok megtalálása, mint a kopóktól vagy a vérebtől. Ennek ellenére a cocker spániel is nagyon szépen kidolgozta a csapát, bár látszott, hogy a végére elfáradt egy kicsit.
A bajor vérebtől igazi profi munkát láthattunk, könnyedén, igazi mester módjára vezetett végig bennünket a vérnyomon. Az elején viszont meglehetősen nehezen vette fel a csapát, egy kicsit talán félvállról vette a feladatot, ennek tudható be, hogy a verseny harmadik helyére szorult.
- Az egyik lengyel versenyző is a ti bírói körötökben vezette 2 kutyáját. Volt-e különbség a kutyák és a vezető munkastílusában a magyar kutyákhoz képest?
- Hamar kiderült, hogy a lengyel kopókat vezető hölgy nagyon tapasztalt és határozott kutyavezető. Kutyái igazi kopók módjára dolgoztak a csapán, a keresztező nyomokat egytől egyig érdeklődve megvizsgálták, de egy-egy határozott parancsszót követően szépen folytatták a vércsapa kidolgozását.

Az eredményhirdetésre, a már megszokott babgulyás közös elfogyasztása után került sor, verőfényes napsütésben. A helyezettek elégedetten vehették át díjaikat. Jó hangulatú, szép és tartalmas napot töltöttünk el, a hobbinknak, szenvedélyünknek, a vadászkutyáknak szentelve.

Kép

Képek még , továbbiak ...

 

Eredmények:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hely  Kutya neve  Fajtája  Vezető neve  Eredmény
 1 Maros-Széki Hunor Rege  erdélyi kopó Sághy Melinda  CACT, I/a díj, 64 p, Legjobb Erdélyi Kopó
 2 Kevély Allűr Xsara  erdélyi kopó Dr. Kerekes Gábor  R.CACT, I/b díj, 62 p
 3 Sasréti Vadász Alma    bajor véreb Sulya István  I/c díj, 62 p, Legjobb Véreb
 4 Kutasföldi-Szilaj Cinkos  erdélyi kopó Szigeti Adrienn  I/d díj, 60 p 
 5 Kania Z Doliny Lagiewniczanki  gonczy polski Maryla Wic  I/e díj, Legjobb Lengyel Kopó
 6 Empire Joshephine Imperium Star  weimari vizsla Németh Katalin  I/f díj, Legjobb Weimari Vizsla
 7 Rezon Spiewna Z Graja  gonczy polski Marek Kalka  I/g díj
 8 Keja Ze Slonecznej Dabrowy  gonczy polski Maryla Wic  I/h díj
 9 Benehegyi Atos Vértes  erdélyi kopó Dr. Gacsályi Anna  II/a díj
 10 Finka Z Beskidzkiego Matecznika  gonczy polski Edward Haldysz   II/b díj, p
 11 Athina’s Product Demon Hill  cocker spániel Maurer Erika Kincső  II/c díj, Legjobb Spániel
 12 Caramba Z Tyshnovskih Reviru  rsz. magyar vizsla Zeitler Ágnes  III/a díj, Legjobb Magyar Vizsla
 13 Nemesházi Fantom Bil  drsz. magyar vizsla Kenderessy Balázs  III/b díj
 14 Bükkaljai Vadűző Csipke  erdélyi kopó Balogh Eszter  III/c  díj
 15 Alcsi Gergő  rsz. magyar vizsla Tauber István  III/d  díj
 16 Petörkei Vadmozgató Apróleány  erdélyi kopó Borza Csilla  18 p
 17 Bükkaljai Vadűző Cenk  erdélyi kopó Balogh Eszter  16 p