Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CACIT Szlovákia

2009.12.15

A versenyzők

December második hétvégéjén CACIT munkaversenyt rendezett a szlovákiai tacskókopó klub, alpesi tacskókopók részére. A versenyen 5 nemzet képviselõi és bírái vettek részt. Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Ausztria és Magyarország képviseltette magát. A rendezvényen 10 teljesítménybíró minõsítette a munkákat. A hazaiak mellett 2 cseh és 1-1 magyar illetve osztrák bíró. A magyar csapat nagy örömömre engem delegált a feladatra.

A magyar csapatA verseny két napos volt, 12 kutyát neveztek, közülük kettõ magyar. Az elsõ napon szabad területen zajló, éles vaddisznóhajtásban értékeltük a kutyák munkáját. A hajtóvadászat nagyon jól szervezett és eredményes volt, 13 vaddisznó és 6 róka került terítékre. A délután hátralévõ részében a fegyelmezõ gyakorlatok következtek - viselkedés lövésre, behívás, helybenmaradás, pórázon vezethetõség, standhajtás. Ezek végeztével egy finom gulyással és a teritéknél való tiszteletadással záródott az elsõ nap. Legalábbis a versenyzõk számára, mivel a bíróknak még hátra volt az értekezlet, a vadászaton tapasztaltak megvitatása.

Másnap reggel a vaddisznóskertben kezdõdött a munka, ahol egy hatalmas kan várta a kutyákat. A disznó különösebben nem zavartatva magát az ebektõl, komótosan járkált fel-alá, turkált, eszegetett. A kopók ennek ellenére nagyon szépen, kitartóan ugatták a disznót, az igazán vérmesek még egy-egy boszús fordulatot is kicsikartak belõle. A disznóskerti fázis után egy 500 méteres, 3 órás, csapafektetõ kerékkel fektetett vaddisznó csapát kellett kidolgozni kutyának és vezetõjének, ahol a vezetékmunkán kívül, a vadnál való viselkedést külön értékeltük. Emlékdíj a résztvevőknekA friss nyom láthatóan nem okozott különösebb gondot a kutyáknak, mindenki értékelhetõen teljesítette a feladatot.

A feladatok végeztével a pontok összeszámlálása és az ízletes fácánleves elfogyasztása után ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a rendezvény. A képzeletbeli dobogóra két szlovák és egy cseh versenyzõ állhatott, a magyar versenyzõk a hetedik illetve a tizedik helyen végeztek.

Készülődünk a hajtásra 

Ez a járgány hozta a hajtókat a helyszínre

Teríték az első nap végén 

Tiszteletadás - megadták a módját

Csapamunka 

Csapamunka alpesi tacskókopó módra